11.9.08

Saapaspeli

Saapaspeli pohjautuu vanhaan pullon-
pyörityspeliin, mutta herkulliseksi pelin tekee sen anonyymius. Se nimittäin vaikuttaa siihen, että ihmiset uskaltavat olla avoimempia. Myöhäisempien iltojen hitti sopivan suuressa, jopa parinkymmenen hengen porukassa siis.

Peliä varten tarvitaan iso, musta saapas ja jokaista pelaajaa varten kaksi eriväristä, suljettuun kämmeneen sopivaa esinettä, vastausmerkkiä. Saappaana voi toimia myös jokin muu sopivan kokoinen, läpinäkymätön esine. Vastausmerkit voivat olla esimerkiksi nappeja, kiviä tai olutpullojen korkkeja. Peli-innossa on jos jonkinlaista esinettä käytetty pelimerkkinä.

Olennaista on, että ne ovat riittävän samankaltaisia, jotta mikään merkki ei erotu liikaa toisesta. Merkit pidetään muilta piilossa, yksi kussakin kädessä. Pelin alussa sovitaan, kumpi väri tarkoittaa kyllä ja kumpi ei.

Pelissä kysytään kysymyksiä, joihin voi vastata vain kyllä tai ei (pidätkö pandoista? oletko varastanut?). Yksi pelaaja kerrallaan kysyy ja kaikki vastaavat. Vastaus tapahtuu sujauttamalla oman vastauksen mukainen pelimerkki saappaaseen sen kiertäessä pelaajien keskuudessa. Saappaaseen ei saa katsoa kurkkiakseen edellisten vastauksia. Kun kaikki ovat vastanneet, kumotaan saappaan sisältö pelaajien keskelle.

Kiinnostavia tilanteita syntyy, kun kaikki ovat vastanneet samoin, vain yksi on vastannut toisista poikkeavasti tai muuten hätkähdyttävistä tilastoista (ovatko nämä neljä kaupasta varastaneet samat neljä, jotka eivät ikinä suostuisi laulamaan julkisesti).

Kun tulosta on tarpeeksi hämmästelty, laitetaan merkit eli myös toiseen käteen piiloon jäänyt vastausmerkki saappaaseen. Kenkä kumotaan ja merkit jaetaan taas kilpailijoiden kesken. Ripsakan tahdin kera tämä ei vie paljon aikaa ja samalla voi miettiä seuraavia kysymyksiä tai nauttia virvokkeita.

Pelissä on kaksi olennaista sääntöä, joihin kaikkien tulee sitoutua. Pelissä ei saa kysyä jotain tiettyä pelaajaa yksilöiviä kysymyksiä (oletko koskaan luntannut ukrainan kielen tentissä) eikä vastauksista puhuta jälkikäteen pelin ulkopuolisten tai edes muiden pelaajien kesken.

Usein peli alkaa jollain kesyllä kysymyksellä (oletko koskaan valehdellut).

Heikko huhu kertoo, että pelin olisi kehittänyt eräs SYL:in entinen puheenjohtaja.

kuva: alina.fi

2 kommenttia:

Kyösti kirjoitti...

toi on mieletön peli! :)

Rauna kirjoitti...

No niin on! :)