1.9.08

Rapurallaa

Rapujuhlien järjestäminen on hauskaa hommaa, sillä koko touhua leimaa rentous ja viihtyisä yhdessäolo. Rapujuhlissa on vaikea pönöttää, kun kaikki pöydät äärellä sottaavat kätensä, ryystävät lientä saksista ja laulavat välissä pari snapsilaulua.

Eräällä porukalla järjestämme joka vuosi rapukutsut jonkun kotona tai joskus mökillä. Eräänä varhaisimmista kerroista, kun perinne ei ollut ihan vielä hallussa, keskustelimme järjestelyvastuista etukäteen. Kerroin raaka-aineita hankkivalle, että rapuja tarvitaan n. 7-10 kappaletta per henkilö.

Illalla perillä Kirkkonummella havaitsimme, että meillä oli kuutta ihmistä varten yksi rapulaatikko, jossa oli 10 rapua. Siitä riitti jokaiselle siis juuri ja juuri yhteen leipään. No, juomaa, muuta ruokaa ja hyvää seuraa riitti ja ensi kerralla tiedettiin paremmin.

Olen havainnut hyväksi järjestykseksi rapujuhlissa alkumaljojen jälkeen syötäväksi ruokaisan alkuruoan kuten piiraan tai vaikka punajuurikeiton leivällä, jotta kärsivällisyys ja ilo säilyvät rapujen kanssa puuhastellessa. Snapsitkaan eivät kolahda yhtä rajusti, kun on jotain syönyt pohjalle. Viime vuonna jälkiruoaksi nautittiin todella maittava inkiväärimascarponekakku mansikkasoseella, jonka resepti on kirjassa Tee hyvä kakku. Tämän vuoden menu on vielä harkinnassa. Meillä on ollut myös tapana varata pöytään varsinaisten rapujen lisäksi myös kuorittavia katkarapuja, jotka ovat monesta maukkaita ja nopeita syötäviä.

Juhlien suunnittelussa pitäisi taas muistaa varata riittävän iso kattila ja aikaa rapujen keittämiselle, ravut pitäisi tarjota vasta tunteja keittämisen jälkeen. Toisaalta siinä odotellessa voi tehdä alku- ja jälkiruoat ja koristelut valmiiksi. Jotkut ovat sitä mieltä, että pöydässä ainoa punainen saa olla rapu, itse olen suvaitsevainen tässä suhteessa. Tärkeämpänä pidän sitä, että pöydässä on riittävästi keinoja käsien siistimiseen, pelkkä vesimalja sitruunalla tai yksi kosteuspyyhe ei tahdo riittää.

Alkon sivuilla on hyviä ohjeita rapujuhlien järjestäjille muun muassa rapujen keittämisestä ja syömisestä, mutta tottakai myös rapujen juomakavereista. Yhteishyvän sivuilla on myös raputietoutta. Hieman kaupallisempaa tietoutta jakaa Kartanon rapujen sivusto.

kuva:
www.alko.fi

Ei kommentteja: