13.9.08

Osaatko pitää vieraasi hengissä?

Tänään on maailman ensiapupäivä. Ja miten se liittyy juhliin?

Kaikissa juhlissa on hyvä varautua siihen, että tulee vähintään yksi haaveri. Juhlat eivät oikein ole juhlat, jos aivan kaikki menee suunnitelmien mukaan siististi. Pienempiä onnettomuuksia ja sattumuksia tapahtuu. Innokkaat humalaiset juhlavieraat kaatuvat liukkaalla kalliolla tai lapsi syö vahingossa pyykinpesuainetta. Osaatko auttaa?

Pahimmilta tapaturmilta voi kuitenkin jo etukäteen koettaa välttyä.

Ensimmäinen asia, joka kaikilla pitäisi olla kunnossa, on ensiapukoulutus. Se on edullinen ja nopea koulutus, joka voi pelastaa vaikka oman hengen. Eikä riitä, että kävi sen joskus armeijassa kymmenen vuotta sitten. Kurssi pitää uusia joko yhden illan kertauksella tai uudella kurssilla aina kolmen vuoden välein. Olen käynyt EA1:n kaksi kertaa ja kerrannut sen kerran, viimeksi viime vuoden lokakuussa. Kurssit ovat olleet hauskoja, ja joka kerta olen huomannut unohtaneeni jotain oleellista.

Jotkut pelkäävät kurssille menoa siksi, että siellä näytetään verta sisältäviä kuvia tai joutuu harjoittelemaan elvytystä. Aika pieni hinta siitä, että tositilanteessa pystyy pelastamaan puolisonsa, lapsensa tai jonkun muun ihmisen. On todella kurja katsoa avuttomana vierestä, kun tietää, että turhamaisuus esti kurssille menon. Pelastamisessa on usein kyse muutamista minuuteista.

Ensiaputaito ja -valmius ovat tärkeitä. Lisäksi on hyvä varmistaa, että juhlapaikalla on ladattuja kännyköitä ja laturi, jotta voi ajoissa soittaa apua paikalle. Lisäksi tarvitaan ensiapulaukku tai voi myös koota itse vastaavat välineet. Pelkkä laukku ei riitä, jos sitä ei osaa käyttää, mutta voi toki auttaa, kun saa hätäkeskukselta toimintaohjeita. Jos poltetaan nuotiota, on etukäteen varattava paikan lähelle sopivat sammutusvälineet (yksi ämpäri vettä ei riitä) ja eristettävä nuotio riittävästi.

Juhlatila on myös hyvä järjestää niin, että todennäköiset vaaratilanteet on minimoitu, esimerkiksi riittävällä valaistuksella jyrkällä saunapolulla ja sijoittamalla parkkeeraus juhlien yhteydessä niin, että kolareita ei pääse syntymään helposti.

kuva: lieksa.fi

Ei kommentteja: